Gratis frakt fra 100 NOK
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 
Top Deals avsluttes om 23:43:17

Teanin er en aminosyre som har en beroligende effekt på hjernen og kroppen, noe som kan bidra til bedre humør, søvn og konsentrasjon.

Hva er l-teanin?

Teanin er en ikke-essensiell aminosyre som finnes naturlig i grønn te og som har evnen til å påvirke humøret vårt på flere måter, blant annet ved å gjøre oss rolige og avslappede. Teanin, eller gamma-glutamyletylamid som er dens egentlige navn, er i motsetning til andre aminosyrer ikke involvert i oppbyggingen av proteiner. I stedet har den en rekke andre funksjoner i kroppen, blant annet påvirker den humøret vårt.

Effekter med l-teanin

Hovedsakelig antas teanin å påvirke frigjøringen av signalstoffene serotonin og dopamin i hjernen. Serotonin er det som påvirker humøret vårt og vår psykiske tilstand. Selv om det mangler tilstrekkelig forskning om emnet, kan det trekkes paralleller mellom depresjon og lave nivåer av serotonin. Lave nivåer har også blitt knyttet til impulsiv atferd. Høye nivåer av serotonin har derimot blitt koblet til kontrollert og rolig atferd.

Dopamin er knyttet til hjernens belønningssystem og gir oss små gledestopper. Dette kan skje når vi trener eller når vi gjør noe spennende eller noe vi liker veldig godt. Når vi nyter noe, øker nivåene. Mangel på dopamin har også blitt knyttet til depresjon. Dopamin handler om kortvarige opplevelser av lyst og lykke, mens serotonin er knyttet til mer langvarig lykke. Teanin ser ut til å kunne øke nivåene av både serotonin og dopamin i kroppen, noe som kan bidra til at vi føler oss rolige, avslappede og glade.

I tillegg ser det ut til at teanin kan forbedre minnet og reaksjonsevnen, dempe stress og angst, forbedre immunforsvaret og lindre betennelse, beskytte nerver samt senke blodtrykket og hjertefrekvensen. Teanin ser også ut til å kunne beskytte mot de skadelige effektene alkohol har på kroppen gjennom antioksidative egenskaper.

L-teanin & søvn

Studier viser at teanin kan omdannes til GABA og glutamat som igjen skaper såkalte alfavåger i hjernen. I våken tilstand bidrar alfavåger til en fokusert, men samtidig avslappet tilstand. Samtidig reduserer teanin produksjonen av betavåger, som er forbundet med nervøsitet, uro og hyperaktivitet. Det betyr at teanin har en beroligende effekt uten at man føler seg søvnig eller trøtt. Man har observert at teanin ser ut til å kunne bidra til forbedret læreevne og konsentrasjon. Teanin beroliger dermed hjernen, og i kombinasjon med lavere blodtrykk kan det ha en positiv effekt på søvnen. I tillegg til å forsterke den naturlige døgnrytmen kan aminosyren, på grunn av dens effekter på hjernen, også hjelpe kroppen med å oppnå dyp søvn med færre oppvåkninger om natten.

L-teanin & trening

Inntak av koffein før trening er vanlig for å øke fokus og energi, men for mye koffein kan bidra til uønskede bivirkninger som høyt blodtrykk, angst eller skjelving. For å oppnå økt mental fokus uten bivirkninger, kan man kombinere koffein og teanin. Teanin og koffein virker nemlig synergistisk, der begge bidrar til økt fokus og våkenhet, mens teanin motvirker de fleste av koffeinets negative bivirkninger. Dette er blant annet årsaken til at man kan føle seg både opplagt og avslappet etter en kopp te.

Kosttilskudd med l-teanin

Å bruke et kosttilskudd med teanin kan bidra til at man føler seg avslappet og opplever mindre stress og angst, samtidig som det kan bidra til økt mental fokus og økt konsentrasjon. Teanin finnes i størst mengde i grønn te, men finnes også i svart te. En normal størrelse kopp grønn te inneholder mellom 25–60 mg teanin. Ellers er det få matvarer som inneholder en vesentlig mengde teanin. Ettersom anbefalt dose ligger mellom 100–400 mg, kreves det derfor ganske mange kopper te for å oppnå maksimal effekt.

Når og hvor mye l-teanin bør man ta?

For bedre søvnkvalitet anbefales inntak av teanin mellom 200–400 mg, cirka 30–60 minutter før leggetid. For økt fokus ved for eksempel studier eller trening anbefales 100–200 mg i kombinasjon med koffein.

Les mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sorter
  • Varumerke
BEST­SELGERE
4 Anmeldelse
Teanintilskudd med naturlig L-teanin i små kapsler som er lette å svelge. Aminosyren som finns i høye nivåer i grønn te, og som har vist seg å ha en avslappende og beroligende effekt.
Body Science
129,-
-11%
4 Anmeldelse
Teanintilskudd med naturlig L-teanin i små kapsler som er lette å svelge. Aminosyren som finns i høye nivåer i grønn te, og som har vist seg å ha en avslappende og beroligende effekt.
Body Science
229,- Ord. pris: 258,-
-15%
4 Anmeldelse
Teanintilskudd med naturlig L-teanin 3 st i små kapsler som er lette å svelge. Aminosyren som finns i høye nivåer i grønn te, og som har vist seg å ha en avslappende og beroligende effekt.
Body Science
329,- Ord. pris: 387,-
Gratis frakt
fra 100 NOK
Sikker levering
2-5 dagers leveringstid
Enestående
Basert på 1062 Anmeldelse
Bekreftet
Har kjøpt en del treningstøy og str…

Har kjøpt en del treningstøy og str stemmer overens og det er behagelige produkter, så er storfornøyd.

Bekreftet
Rask levering og Godt utvalg

Rask levering og Godt utvalg

Bekreftet
God kvalitet

Veldig fornøyd med kjøpet mitt.

Bekreftet
Veldig fornøyd

Rask levering og nydelig proteinpulver. Bestillt mange ganger og alltid vært fornøyd

Bekreftet
Synd at returer koster så mye visst man…

Synd at returer koster så mye visst man tar feil størrelse, elllers meget fornøyd!

Bekreftet
Supert

Veldig gode produkter og bra kundeservice

Bekreftet
Greit og enkelt

Greit og enkelt

Bekreftet
Rask levering og veldig godt produkt

Rask levering og veldig godt produkt. Fornøyd!

Bekreftet
godt utvalg og produktbeskrivelse og…

godt utvalg og produktbeskrivelse og rask levering.

Bekreftet
Rask levering

Rask levering. Veldig bra pris

Bekreftet
Dette var 10/10!!!!!!

Dette var 10/10!!!!!!! Anbefales på det sterkeste. Dette proteinpulveret slår alt av andre merker jeg har prøvd. Kommer til å fortsette med dette!

Bekreftet
Ryddig hjemmeside og info

Ryddig hjemmeside og info. Ingen overselling. Rask levering, solid emballert

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde?