Gratis frakt t.o.m. 3/3
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 
Payday Deals avsluttes om 23:43:00

A-vitamin hjelper kroppen med å opprettholde normalt syn, hud, slimhinner og immunforsvar, samtidig som det er avgjørende for celledivisjonsprosessen i kroppen, som spiller en viktig rolle spesielt under graviditet.

Hva er A-vitamin?

A-vitamin er en livsviktig næringsstoff som utfører forskjellige funksjoner i kroppen. A-vitamin tilhører gruppen fettløselige vitaminer, noe som betyr at den binder seg til fett og absorberes i blodet gjennom tarmen. A-vitamin lagres i leveren og forekommer i to former: retinoider og karotenoider.

Hvorfor trenger vi A vitamin?

A vitamin er nødvendig for mange funksjoner i kroppen, inkludert normalt syn, hud og slimhinner. Dets hovedoppgave er å opprettholde normal synsevne ved å danne pigment i øyet som gjør øyet følsomt for lys. Dette pigmentet gjør at øyet kan tilpasse seg plutselige lysendringer. A-vitamin bidrar også til å redusere antall hvite blodlegemer, noe som også støtter immunsystemets normale funksjon. A-vitamin styrker immunforsvaret og hjelper til med å bekjempe infeksjoner. Vitamin A bidrar også til normal hud og kan bidra til å motvirke akne.

Celledivisjon er en prosess som skjer under vekst og utvikling av celler i kroppen. Uten vitamin A hemmes cellenes vekst og utvikling, noe som er avgjørende for utvikling, vekst og differensiering av embryoet under graviditet. Vitamin A ser også ut til å akselerere sårheling. Det bidrar også til normal jernmetabolisme og en sunn benmasse, noe som er viktig for normal vekst og utvikling hos barn og ungdom. Vitamin A fungerer også som en viktig antioksidant som beskytter cellene våre mot frie radikaler.

Hvordan får vi i oss A-vitamin?

A-vitamin forekommer i to former, retinoider og karotenoider, som vi får gjennom kosten. Retinoider finnes i animalsk protein, matfett, egg og fet melkeprodukter, mens karotenoider finnes i grønne og gulrøde frukter og grønnsaker. Et fettinntak gjennom maten kan forbedre opptaket av A-vitamin i kroppen, siden A-vitamin er fettløselig. Kokte grønnsaker gir også bedre opptak sammenlignet med rå.

Den mest kjente formen av retinoider er retinol, som ofte brukes i hudpleie på grunn av evnen til å opprettholde normal hud og motvirke akne og aldring. Karotenoider er stoffer som omdannes til A-vitamin ved behov og kalles ofte provitamin A. Et velkjent karotenoid er betakaroten, som fungerer som en forløper til vitamin A og lagres under huden der det gir huden en solbrun farge. Kroppen kan deretter konvertere betakaroten til aktivt vitamin A ved behov. Betakaroten fungerer også som en antioksidant og finnes i røde og gule frukter og grønnsaker, spesielt gulrøtter.

Mangel på A-vitamin

Mangel på vitamin A er sjelden, og vi dekker ofte daglig behov gjennom kosten. A-vitamin lagres også i leveren som en reserve. Noe lagres også i fettvev, lunger og nyrer. Ved sykdom kan reservenivåene synke. A vitamin mangel kan føre til nattblindhet eller lysfølsomhet, redusert immunforsvar og økt risiko for infeksjoner, tap av appetitt, hudproblemer eller negleproblemer. Under graviditet kan mangel på vitamin A føre til fosterskader. Ved langvarig mangel på A-vitamin kan man få varige øyeskader og i verste fall miste synet, men det er som nevnt sjelden.

Kan man få for mye A-vitamin?

Samtidig som mangel på vitamin A kan være farlig, er det også risiko for å få for mye. Derfor er det viktig å følge anbefalt daglig inntak fra kosttilskudd og følge anbefalt daglig inntak. For høye doser av A-vitamin over lang tid kan føre til forgiftning og vise seg gjennom symptomer som hodepine, kvalme, synsforstyrrelser og irritasjon. Foster-skader under graviditet kan også oppstå ved for høyt inntak av vitamin A.

Kosttilskudd med A-vitamin

Gravide, ammende eller eldre personer har størst risiko for A-vitaminmangel. Personer med nedsatt fettabsorpsjon fra tarmen, personer med dårlig matlyst, de som spiser ensidig eller er på diett, kan også få for lite vitamin A, og da kan et kosttilskudd være en god idé. Fordi vitamin A er fettløselig og utskilles sakte i kroppen, er det bra å innta fett sammen med vitaminet for å forbedre opptaket. A-vitamin finnes både i kombinerte vitamin- og mineraltilskudd, for eksempel multivitaminer, og som separate tilskudd eller i form av betakaroten.

Hvor mye A-vitamin som er passende å ta per dag, varierer avhengig av kjønn, alder og om du er gravid eller ammer. Generelt anses det anbefalte daglige inntaket for menn å være 900 µg (mikrogram). For kvinner (som ikke er gravide eller ammer) er det anbefalte daglige inntaket 700 µg (mikrogram).

Les mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sorter
  • Varumerke
-20%
20 Anmeldelse
Få friskere glød og bli fortere brun i solen!
Body Science Wellness Series
119,- Ord. pris: 149,-
-20%
20 Anmeldelse
Få friskere glød og bli fortere brun i solen!
Body Science Wellness Series
238,- Ord. pris: 298,-
-20%
20 Anmeldelse
Få friskere glød og bli fortere brun i solen!
Body Science Wellness Series
357,- Ord. pris: 447,-
Enestående
Basert på 1019 Anmeldelse
Bekreftet
Meget fornøyd😊

God service og kjap levering🙌🏼

Bekreftet
Pakken kom raskt

Pakken kom raskt. Varene var selvfølgelig amazing. Bruker glycine daglig i te og kaffe pga glycine er med på å syntetisere collagen! Billig var dere også😃

Bekreftet
Anbefaler

Produktet holder målet👍🏻 Dette blir ikke siste handel.

Bekreftet
Enkelt å finne fram til varene på…

Enkelt å finne fram til varene på nettsida. Rask levering.

Bekreftet
Kjapt

Kjapt, enkelt og god kvalitet

Bekreftet
Dere har verdens beste proteinpulver

Dere har verdens beste proteinpulver. Body sience protein delight. Prøvde meg på et Anna merke, men måtte hastebestille fra dere igjen :)

Bekreftet
Supert protein pulver 💪

Supert protein pulver 💪

Bekreftet
Kvikk og grei levering.

Kvikk og grei levering.

Bekreftet
Raskt levert og produktet er veldig bra

Raskt levert og produktet er veldig bra

Bekreftet
Fornøyd

Ikke noe spesielt å merke seg.

Bekreftet
Bra!

Varene kom raskt og fremstår slim som beskrevet på siden.

Bekreftet
Bra kvalitet og rask levering 🌞🙏

Bra kvalitet og rask levering 🌞🙏

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde?