Gratis frakt t.o.m. 3/3
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 
Payday Deals avsluttes om 1 dag og 00:21:46

B-vitamin er en gruppe med vannløselige vitaminer som er viktige for blant annet energiomsetningen, produksjonen av røde blodceller, nervesystemet og muskeloppbyggningen.

Hva er B-vitamin?

Vitamin B er nødvendig for at mange av kroppens funksjoner skal fungere normalt. B-vitamin tilhører gruppen vannløselige vitaminer, noe som betyr at kroppen ikke kan lagre vitaminene, i motsetning til fettløselige vitaminer; overskuddet skilles derfor ut av kroppen gjennom urinen. B-vitamin er en samlebetegnelse for åtte forskjellige vitaminer, hvor hver har sine egne oppgaver i kroppen. Felles for alle B-vitaminene er at de inngår i kroppens enzymatiske system. Vitaminene er avgjørende for at kroppens funksjoner skal fungere normalt, og i tillegg har kroppen ikke evnen til å produsere vitaminene selv, derfor er det viktig at vi får dem gjennom kostholdet eller kosttilskudd. B-vitaminer er nødvendige blant annet for at muskler og nerver skal fungere normalt, samt for stoffskiftet og energiproduksjonen.

Hvorfor trenger vi B-vitamin?

B-vitamin tilhører de viktigste vitaminene for vår energiproduksjon og muskeloppbygning. I tillegg er de nødvendige for at nervesystemet skal fungere normalt og for optimalt stoffskifte. De bidrar også til immunforsvaret, dannelse av røde blodlegemer, reduksjon av tretthet og utmattelse, samt påvirker hud, hår og negler. Videre spiller B-vitaminene en rolle for treningen og prestasjonen din. Alle B-vitaminer er viktige for omdannelsen av karbohydrater, proteiner og fett. Ved mangel på B-vitamin mangler kroppen evnen til å utnytte næringen i maten vi spiser.

B-vitaminene og deres funksjon

  • Vitamin B1 (tiamin) er avgjørende for energiproduksjonen og brukes ved omdanning av karbohydrater til energi. Det er også viktig for normal nervefunksjon.
  • Vitamin B2 (riboflavin) brukes ved omdanning av fett, karbohydrater og proteiner. Det er også viktig for synet og huden.
  • Vitamin B3 (niacin) brukes ved omdanning av fett, karbohydrater og alkohol. Det spiller også en rolle for nervesystemet og fordøyelsen.
  • Vitamin B5 (pantotensyre) brukes ved omdanning av fett, karbohydrater og proteiner, samt ved hormonproduksjon og dannelse av røde blodlegemer.
  • Vitamin B6 (pyridoksin) brukes ved omdanning av karbohydrater og proteiner. Det er også viktig for dannelse av røde blodlegemer og celldeling.
  • Vitamin B7 (biotin) brukes ved omdanning av proteiner, fett og karbohydrater. Det har også positiv effekt på hud, hår og øyne.
  • Vitamin B9 (folsyre) brukes ved dannelse av røde blodlegemer og celldeling, noe som er viktig under graviditet for fosterets normale utvikling.
  • Vitamin B12 (kobalamin) brukes ved omdanning av visse fettsyrer og proteiner. Det er også viktig for våre nerveceller og dannelse av røde blodlegemer.

Hvordan får vi i oss B-vitamin?

B-vitaminer finnes i mye av maten vi spiser, spesielt i korn og kjøtt. De viktigste kildene er lever, kjøtt, egg, fullkornsprodukter, ris, nøtter, melk, fisk, frukt og grønne bladgrønnsaker. Vitamin B12 er det eneste B-vitaminet som ikke finnes i planter. De fleste B-vitaminer er sensitive for varme og kan ødelegges ved oppvarming og tilberedning. Unntaket er vitamin B3, som anses å være varmetolerant.

Mangel på B-vitamin

Fordi kroppen ikke kan lagre B-vitaminene, kan det oppstå b vitamin mangel. For de som har et plantebasert kosthold, er risikoen stor for å lide av mangel på B-vitamin, spesielt B12 som bare finnes i animalsk kost. Mangel kan også ramme eldre mennesker, som ofte har redusert opptak av vitaminer og mineraler, spesielt vitamin B12, B9 og B6. Mangel forekommer også hos gravide kvinner. Vitamin B12 er det eneste av de åtte B-vitaminene som kan lagres i leveren, men bare i en liten del. Generelle symptomer på B-vitaminmangel varierer avhengig av hvilket vitamin man mangler. Generelle symptomer på mangel inkluderer tretthet, søvnproblemer, hårtap, depresjon, svimmelhet, nummenhet, hudproblemer, hjertebank, tap av appetitt, konsentrasjonsvansker og problemer med hukommelsen.

Kan man få i seg for mye B-vitamin?

Fordi B-vitaminene er vannløselige og overskuddet skilles ut av kroppen gjennom urinen, er risikoen for å få i seg for mye B-vitamin veldig lav. Hvis man har fått i seg for mye B-vitamin, er det vanlig med symptomer som rastløshet, søvnproblemer, svimmelhet og kvalme. Det er derfor viktig å alltid følge den daglige anbefalte dosen på kosttilskuddet.

Kosttilskudd med B-vitamin

For de som spiser en ensidig diett, har ekskludert visse matvarer eller er på diett, kan det være vanskelig å tilfredsstille kroppens behov for B-vitaminene. For de som har et plantebasert kosthold, er det spesielt vanskelig å tilfredsstille behovet for vitamin B12, fordi det ikke finnes i tilstrekkelig mengde i vegetabilske matvarer. Da kan et kosttilskudd være en god idé. Det er også viktig for de som trener å få i seg tilstrekkelig med B-vitamin. Et kosttilskudd med B-vitamin kan lindre stress, angst og depresjon. B-vitamin kan også fremme minnet og redusere risikoen for hjertesykdom.

For best opptak tas B-vitaminene sammen, for eksempel gjennom et kosttilskudd som kalles B-vitaminkompleks; dette er navnet på et kosttilskudd som inneholder flere av B-vitaminene. Det er en enkel måte å motvirke mangel og garantere at kroppen din kan prestere optimalt. B-vitamin tas fordelaktig sammen med måltider for best opptak.

Hvor mye B-vitamin som er passende å ta per dag, varierer avhengig av hvilket vitamin det gjelder. Les alltid innholdsfortegnelsen og følg den anbefalte daglige dosen som står på kosttilskuddet du kjøper.

Les mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sorter
  • Varumerke
Body Science
129,-
-11%
Body Science
229,- Ord. pris: 258,-
-20%
Body Science
309,- Ord. pris: 387,-
Inneholder 100 % nikotinamidribosid - øker effektivt nivåene av NAD+.
Body Science
349,-
-10%
Inneholder 100 % nikotinamidribosid - øker effektivt nivåene av NAD+.
Body Science
629,- Ord. pris: 698,-
-15%
Inneholder 100 % nikotinamidribosid - øker effektivt nivåene av NAD+.
Body Science
889,- Ord. pris: 1,047,-
Enestående
Basert på 1019 Anmeldelse
Bekreftet
Meget fornøyd😊

God service og kjap levering🙌🏼

Bekreftet
Pakken kom raskt

Pakken kom raskt. Varene var selvfølgelig amazing. Bruker glycine daglig i te og kaffe pga glycine er med på å syntetisere collagen! Billig var dere også😃

Bekreftet
Anbefaler

Produktet holder målet👍🏻 Dette blir ikke siste handel.

Bekreftet
Enkelt å finne fram til varene på…

Enkelt å finne fram til varene på nettsida. Rask levering.

Bekreftet
Kjapt

Kjapt, enkelt og god kvalitet

Bekreftet
Dere har verdens beste proteinpulver

Dere har verdens beste proteinpulver. Body sience protein delight. Prøvde meg på et Anna merke, men måtte hastebestille fra dere igjen :)

Bekreftet
Supert protein pulver 💪

Supert protein pulver 💪

Bekreftet
Kvikk og grei levering.

Kvikk og grei levering.

Bekreftet
Raskt levert og produktet er veldig bra

Raskt levert og produktet er veldig bra

Bekreftet
Fornøyd

Ikke noe spesielt å merke seg.

Bekreftet
Bra!

Varene kom raskt og fremstår slim som beskrevet på siden.

Bekreftet
Bra kvalitet og rask levering 🌞🙏

Bra kvalitet og rask levering 🌞🙏

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde?