Gratis frakt fra 100 NOK
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 

B-vitamin er en gruppe med vannløselige vitaminer som er viktige for blant annet energiomsetningen, produksjonen av røde blodceller, nervesystemet og muskeloppbyggningen.

Hva er B-vitamin?

Vitamin B er nødvendig for at mange av kroppens funksjoner skal fungere normalt. B-vitamin tilhører gruppen vannløselige vitaminer, noe som betyr at kroppen ikke kan lagre vitaminene, i motsetning til fettløselige vitaminer; overskuddet skilles derfor ut av kroppen gjennom urinen. B-vitamin er en samlebetegnelse for åtte forskjellige vitaminer, hvor hver har sine egne oppgaver i kroppen. Felles for alle B-vitaminene er at de inngår i kroppens enzymatiske system. Vitaminene er avgjørende for at kroppens funksjoner skal fungere normalt, og i tillegg har kroppen ikke evnen til å produsere vitaminene selv, derfor er det viktig at vi får dem gjennom kostholdet eller kosttilskudd. B-vitaminer er nødvendige blant annet for at muskler og nerver skal fungere normalt, samt for stoffskiftet og energiproduksjonen.

Hvorfor trenger vi B-vitamin?

B-vitamin tilhører de viktigste vitaminene for vår energiproduksjon og muskeloppbygning. I tillegg er de nødvendige for at nervesystemet skal fungere normalt og for optimalt stoffskifte. De bidrar også til immunforsvaret, dannelse av røde blodlegemer, reduksjon av tretthet og utmattelse, samt påvirker hud, hår og negler. Videre spiller B-vitaminene en rolle for treningen og prestasjonen din. Alle B-vitaminer er viktige for omdannelsen av karbohydrater, proteiner og fett. Ved mangel på B-vitamin mangler kroppen evnen til å utnytte næringen i maten vi spiser.

B-vitaminene og deres funksjon

  • Vitamin B1 (tiamin) er avgjørende for energiproduksjonen og brukes ved omdanning av karbohydrater til energi. Det er også viktig for normal nervefunksjon.
  • Vitamin B2 (riboflavin) brukes ved omdanning av fett, karbohydrater og proteiner. Det er også viktig for synet og huden.
  • Vitamin B3 (niacin) brukes ved omdanning av fett, karbohydrater og alkohol. Det spiller også en rolle for nervesystemet og fordøyelsen.
  • Vitamin B5 (pantotensyre) brukes ved omdanning av fett, karbohydrater og proteiner, samt ved hormonproduksjon og dannelse av røde blodlegemer.
  • Vitamin B6 (pyridoksin) brukes ved omdanning av karbohydrater og proteiner. Det er også viktig for dannelse av røde blodlegemer og celldeling.
  • Vitamin B7 (biotin) brukes ved omdanning av proteiner, fett og karbohydrater. Det har også positiv effekt på hud, hår og øyne.
  • Vitamin B9 (folsyre) brukes ved dannelse av røde blodlegemer og celldeling, noe som er viktig under graviditet for fosterets normale utvikling.
  • Vitamin B12 (kobalamin) brukes ved omdanning av visse fettsyrer og proteiner. Det er også viktig for våre nerveceller og dannelse av røde blodlegemer.

Hvordan får vi i oss B-vitamin?

B-vitaminer finnes i mye av maten vi spiser, spesielt i korn og kjøtt. De viktigste kildene er lever, kjøtt, egg, fullkornsprodukter, ris, nøtter, melk, fisk, frukt og grønne bladgrønnsaker. Vitamin B12 er det eneste B-vitaminet som ikke finnes i planter. De fleste B-vitaminer er sensitive for varme og kan ødelegges ved oppvarming og tilberedning. Unntaket er vitamin B3, som anses å være varmetolerant.

Mangel på B-vitamin

Fordi kroppen ikke kan lagre B-vitaminene, kan det oppstå b vitamin mangel. For de som har et plantebasert kosthold, er risikoen stor for å lide av mangel på B-vitamin, spesielt B12 som bare finnes i animalsk kost. Mangel kan også ramme eldre mennesker, som ofte har redusert opptak av vitaminer og mineraler, spesielt vitamin B12, B9 og B6. Mangel forekommer også hos gravide kvinner. Vitamin B12 er det eneste av de åtte B-vitaminene som kan lagres i leveren, men bare i en liten del. Generelle symptomer på B-vitaminmangel varierer avhengig av hvilket vitamin man mangler. Generelle symptomer på mangel inkluderer tretthet, søvnproblemer, hårtap, depresjon, svimmelhet, nummenhet, hudproblemer, hjertebank, tap av appetitt, konsentrasjonsvansker og problemer med hukommelsen.

Kan man få i seg for mye B-vitamin?

Fordi B-vitaminene er vannløselige og overskuddet skilles ut av kroppen gjennom urinen, er risikoen for å få i seg for mye B-vitamin veldig lav. Hvis man har fått i seg for mye B-vitamin, er det vanlig med symptomer som rastløshet, søvnproblemer, svimmelhet og kvalme. Det er derfor viktig å alltid følge den daglige anbefalte dosen på kosttilskuddet.

Kosttilskudd med B-vitamin

For de som spiser en ensidig diett, har ekskludert visse matvarer eller er på diett, kan det være vanskelig å tilfredsstille kroppens behov for B-vitaminene. For de som har et plantebasert kosthold, er det spesielt vanskelig å tilfredsstille behovet for vitamin B12, fordi det ikke finnes i tilstrekkelig mengde i vegetabilske matvarer. Da kan et kosttilskudd være en god idé. Det er også viktig for de som trener å få i seg tilstrekkelig med B-vitamin. Et kosttilskudd med B-vitamin kan lindre stress, angst og depresjon. B-vitamin kan også fremme minnet og redusere risikoen for hjertesykdom.

For best opptak tas B-vitaminene sammen, for eksempel gjennom et kosttilskudd som kalles B-vitaminkompleks; dette er navnet på et kosttilskudd som inneholder flere av B-vitaminene. Det er en enkel måte å motvirke mangel og garantere at kroppen din kan prestere optimalt. B-vitamin tas fordelaktig sammen med måltider for best opptak.

Hvor mye B-vitamin som er passende å ta per dag, varierer avhengig av hvilket vitamin det gjelder. Les alltid innholdsfortegnelsen og følg den anbefalte daglige dosen som står på kosttilskuddet du kjøper.

Les mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sorter
  • Varumerke
Inneholder 100 % nikotinamidribosid - øker effektivt nivåene av NAD+.
Body Science
349,-
-10%
Inneholder 100 % nikotinamidribosid - øker effektivt nivåene av NAD+.
Body Science
629,- Ord. pris: 698,-
-15%
Inneholder 100 % nikotinamidribosid - øker effektivt nivåene av NAD+.
Body Science
889,- Ord. pris: 1,047,-
Body Science
129,-
-11%
Body Science
229,- Ord. pris: 258,-
-20%
Body Science
309,- Ord. pris: 387,-
Gratis frakt
fra 100 NOK
Sikker levering
2-5 dagers leveringstid
Enestående
Basert på 1072 Anmeldelse
Bekreftet
Rask og enkel levering

Rask og enkel levering. Fornøyd med mine produkter.

Bekreftet
Veldig bra butikk med et spennende…

Veldig bra butikk med et spennende utvalg God betalingsløsning

Bekreftet
Meget god Oppplevelse

Godt utvalg. Gode beskrivelser av Varer. Gode priser, og kjapp levering. Meget fornøyd med MM sports i sin helhet.

Bekreftet
Raske og pålitelige

Raske og pålitelige - samt veldig bra merker.

Bekreftet
Rask levering og fornøyd med produktet…

Rask levering og fornøyd med produktet (BODY SCIENCE- 2st Whey 100% Naturell), god smak.

Bekreftet
Gode priser

Gode priser, enkel bestilling, og varene blir sendt fort. Alt i alt en god kjøpsopplevelse

Bekreftet
Enkel og grei levering.

Enkel og grei levering.

Bekreftet
Har kjøpt en del treningstøy og str…

Har kjøpt en del treningstøy og str stemmer overens og det er behagelige produkter, så er storfornøyd.

Bekreftet
Rask levering og Godt utvalg

Rask levering og Godt utvalg

Bekreftet
God kvalitet

Veldig fornøyd med kjøpet mitt.

Bekreftet
Veldig fornøyd

Rask levering og nydelig proteinpulver. Bestillt mange ganger og alltid vært fornøyd

Bekreftet
Synd at returer koster så mye visst man…

Synd at returer koster så mye visst man tar feil størrelse, elllers meget fornøyd!

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde?