Gratis frakt Fra 799 kr
Levering: 2-3 virkedager
Trustpilot 4,4 / 5
Sikker levering 
Hjem / Blogg /

Vitamin K støtter D-vitamin!

Føles vinterhverdagen traurig? Nytten av D-vitamintilskudd er blitt godt kjent i de senere år, og nå er det vitamin K som står for tur! Her er det du trenger å vite.


Ifølge forskning som er utført de siste ti årene, trenger en stor del av befolkningen tilskudd av vitamin D for å fungere normalt og ha det bra. Bakgrunnen er at vitamin D, som også fungerer som et hormon med flere forskjellige gjennomgripende virkninger på kroppen, dannes når huden belyses av sollys, noe vi skandinaver som kjent ikke er særlig bortskjemte med. Utilstrekkelige nivåer er satt i sammenheng med alt fra dårligere kroppssammensetning til psykisk uhelse.

Vitamin K er fra før best kjent for sin involvering i blodkoagulering, skjeletthelse og forbyggende effekt på hjerte- og karsykdommer. Ved mangel på K-vitamin blir blødning ukontrollert og bendannelsen fungerer ikke, tross tilstrekkelig tilgang på kalsium. Tidligere trodde man at mangel på vitamin K, som syntetiseres i små doser av bakterier i menneskers tarm, var uvanlig. Men etter at det ble oppdaget at for eksempel bruk av bredspektret antibiotika og muligens også visse mage- og tarmproblemer kan sette vitamin K-syntesen i tarmen ut av spill, har det vakt mistanker om at utilstrekkelige nivåer er vanligere enn man trodde før, og at det kanskje til og med gjelder en majoritet av befolkningen.

En studie fra 2008 satte vitamin K-status i forbindelse med åreforkalkning. Den femtedelen av deltakerne i undersøkelsen som hadde høyest K-vitaminstatus, hadde 50 prosent redusert risiko for å dø av hjerte- og karsykdom, ifølge studien. Denne kraftige effekten gjorde K-vitamintilskudd til et hett tema i fjor. Da kåret bransjetidsskriftet Nutrition Awards vitamin K2 til beste ingrediens i et kosttilskudd på grunn av evnen til å forebygge hjerte- og karsykdom.

– Vi tror at vitamin K2 kommer til å bli det neste vitamin D, sa Frode Bohan, daglig leder i det norske legemiddel- og kosttilskuddselskapet NattoPharma, i forbindelse med utmerkelsen.

Yellow pills forming shape to K alphabet on wood background

Innimellom strides de lærde fortsatt om nøyaktig hvilke nivåer av vitamin D som er de optimale. Sikkert er det imidlertid at det kan ta litt tid å øke D-vitaminstatusen, også når man bruker kosttilskudd. En av risikoene ved høye doser av vitamin D over lengre tid, er uttynning av vitamin K, noe som selvfølgelig medfører fare for å forverre den opprinnelige situasjonen med utilstrekkelig K-vitaminstatus.

Ikke nok med at du trolig har utilstrekkelig D-vitaminstatus, men du kan i tillegg ha utilstrekkelig K-vitaminstatus, og tilskuddet av vitamin D (som du trenger!) risikerer å gjøre vondt verre!

Forsterk med K-vitamintilskudd, så kan du ta høyere doser D-vitamin samtidig som du dekker en eventuell K-vitaminmangel.

Kilder:

Determinants of vitamin K status in humans

Vitamin K epoxide reductase complex subunit 1 (VKORC1) polymorphism and aortic calcification: The Rotterdam Study

Enestående
Basert på 446 Anmeldelse
09 september
Gode produkter og greie priser

Gode produkter og greie priser

Andre Kastell
07 september
Problemfritt 👌🏻

Problemfritt 👌🏻

Ina Hilmarsen
05 september
5×🏅

5×🏅.. ..yeah buddy

Jama Hamarson
25 august
Rask leveranse

Gode priser, bra produkter og rask levering.

Anna G.
24 august
Rask levering

Rask levering

KHALIL
09 august
Rask og knirkefri levering

Rask og knirkefri levering. Godt produkt

Håvard Heringstad
09 august
Meget rask levering

Meget rask levering

Arne Larsen
30 juli
det er bra produkter,enkelt og handle…

det er bra produkter,enkelt og handle god service:)

Odd Larsen
22 juli
Bra kundeservice!!!

Bra kundeservice!!!

V PETTER
30 juni
Rask håndtering

Rask håndtering, bra pris

Jørgen Wilhelmsen
13 juni
Rask levering 👍🏿

Rask levering 👍🏿

Cuno
06 juni
Bra produkt med goe smag.

Bra produkt med goe smag.. :)

Paul Kenneth Isaksen
Ny kunde?