Gratis frakt fra 499 NOK
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 
Hjem / Blogg /

Guide: Velg riktig PWO

Hva er PWO?

PWO, eller Pre-Workout, er en forkortelse for kosttilskudd som inntas før trening for å forbedre treningsprestasjonen og øke energinivåene. Disse tilskuddene er designet for å gi en energikick, øke fokuset, og noen ganger inkludere ingredienser som fremmer blodsirkulasjon og utholdenhet. PWO-tilskudd kan inneholde stimulanter som koffein, samt andre stoffer som aminosyrer og kreatin, som har som mål å forbedre treningsresultatene. Det er viktig å følge anbefalte doser og tilpasse tilskuddet etter individuelle behov og toleranser før inntak av PWO.

Hva inneholder PWO?

Sammensetningen av en pre-workout kan variere avhengig av hvilket PWO-tilskudd du velger. Til tross for dette er det noen stoffer som regelmessig finnes i de fleste PWO-produkter på markedet.

Koffein

Pre-workout-tilskudd varierer i innholdet, men en vanlig ingrediens som finnes i mange av dem, er koffein. Koffein fungerer som en stimulant for det sentrale nervesystemet, som gjør at du føler deg mer våken og oppmerksom. Koffein har evnen til å blokkere adenosinreseptorer, noe som kan føre til økt frigjøring av signalstoffer som dopamin og noradrenalin, noe som forbedrer humøret og gir en følelse av økt energi. I tillegg til de mentale fordelene har koffein vist seg å forbedre fysisk ytelse ved å øke fettmetabolismen og redusere opplevelsen av muskeltretthet, noe som kan øke utholdenheten under trening. Det er imidlertid viktig å være klar over individuell følsomhet for koffein og unngå overdreven forbruk. Å innta koffein under trening med høy puls kan også være mindre gunstig av flere grunner. Blant annet kan koffein øke hjertefrekvensen og blodtrykket, noe som allerede er forhøyet under intens trening, men det kan også øke risikoen for overbelastning på hjertet.

Kreatin

Kreatin er en annen vanlig ingrediens i mange pre-workout-tilskudd, og populariteten skyldes evnen til å øke kroppens produksjon av adenosintrifosfat (ATP), som fungerer som en energireserve for raske og eksplosive bevegelser. Ved å gi musklene ekstra energi kan kreatin bidra til å forbedre ytelsen under korte og intensive treningsøkter. I tillegg har kreatin vist seg å ha potensielle fordeler for økt muskelmasse og styrke over tid.

Beta-alanin

Beta-alanin er også en vanlig ingrediens i pre-workout-tilskudd og er kjent for evnen til å øke nivåene av karnosin i musklene. Karnosin fungerer som en buffer mot melkesyre, noe som kan forsinke tretthet og forbedre utholdenheten under intens trening. En bieffekt av beta-alanin kan være følelsen av «stikkende» eller prikking, spesielt i ansiktet og hendene. Denne effekten er ufarlig, men kan være overraskende for uerfarne brukere. For de som driver med høyintensiv trening, kan beta-alanin være fordelaktig for å redusere tretthet og øke utholdenheten.

L-arginin

L-arginin er en aminosyre som ofte inkluderes i pre-workout-tilskudd på grunn av dens rolle i produksjonen av nitrogenoksid. Nitrogenoksid hjelper til med å utvide blodkarene, noe som kan øke blodstrømmen til musklene og forbedre oksygen- og næringsleveransen under trening. Denne effekten kan potensielt øke utholdenheten og gi en bedre pump under styrketrening. Som med andre ingredienser i pre-workout-tilskudd, kan individuell reaksjon på L-arginin variere. Noen kan oppleve økt energi og pump, mens andre kanskje ikke merker like tydelige effekter.

Citrullin

Citrullin er en aminosyre som også vanligvis brukes i pre-workout-tilskudd på grunn av potensielle fordeler for blodsirkulasjon og utholdenhet. Akkurat som L-arginin spiller citrullin en rolle i produksjonen av nitrogenoksid, noe som igjen kan utvide blodkarene og forbedre blodstrømmen. Denne økte blodstrømmen kan være gunstig for muskelutholdenhet og gi en forbedret pump under trening. Citrullin anses også for å ha fordelen av å ha lengre varighet enn L-arginin og er mer effektivt for å øke blodnivåene av arginin enn å konsumere arginin direkte. Som med alle tilskudd kan individuelle svar variere, og det er viktig å vurdere personlige helseforhold og mål før du legger til citrullin i kostholdet. Konsultasjon med en profesjonell helsepersonell anbefales alltid før du starter nye kosttilskuddsrutiner.

Når skal man ta PWO?

PWO, eller Pre-Workout, tas vanligvis omtrent 20-30 minutter før treningsøkten for å maksimere effekten under treningen. Det er i denne tidsrammen at de aktive ingrediensene i PWO-tilskuddet absorberes og når sin høyeste konsentrasjon i kroppen. Ved å innta PWO før treningen får du økt energi, økt fokus og forbedret utholdenhet under treningsøkten. Det er viktig å følge de angitte anbefalingene for dosering på produktetiketten og være oppmerksom på individuelle toleransenivåer for ingrediensene. Det er også bra å unngå å ta PWO sent på kvelden for å unngå søvnforstyrrelser på grunn av de stimulerende stoffene som finnes i noen tilskudd. Koffein har blant annet en halveringstid på ca. 3-5 timer, men kan variere fra person til person, noe som betyr at etter denne tidsperioden har halvparten av det inntatte koffeinet forlatt kroppen.

Er PWO farlig?

PWO er generelt sett trygt når det brukes i samsvar med anbefalingene og doseringsanvisningene på produktetiketten. Mange PWO-tilskudd inneholder ingredienser som koffein, beta-alanin og kreatin, som har vist seg å være effektive for å øke ytelsen og energinivåene under trening. Til tross for dette kan overdreven bruk av PWO-tilskudd føre til potensielle helsefarer. For høye doser av stimulanter som koffein kan forårsake bivirkninger som økt hjertefrekvens, søvnløshet og nervøsitet. Noen mennesker kan være mer følsomme for disse effektene enn andre. Det er derfor viktig å følge doseringsanbefalingene og unngå overdreven bruk av PWO-tilskudd. Generelt sett, når det brukes med måte og bevissthet om individuelle behov og toleranser, kan PWO være en sikker og effektiv treningshjelp.

Forskjellige typer PWO

Pump PWO

Pump PWO, eller «pump pre-workout,» er kosttilskudd som er designet for å øke blodstrømmen og dermed skape en kraftigere muskelpumpe under treningen. Disse produktene inneholder vanligvis ingredienser som L-arginin og L-citrullin som fremmer utvidelse av blodårene. Effekten av en «pumpe» er den økte følelsen av fylde og hevelse i musklene under treningen. Pump PWO kan være gunstig for de som søker en pumpeeffekt og kan være nyttig for nybegynnere som ønsker en ekstra pump for å føle at de treffer riktig muskel bedre. I motsetning til vanlig PWO inneholder pump PWO vanligvis ikke koffein.

PWO shot

PWO shot, eller pre-workout shot, er en konsentrert form av pre-workout-tilskudd som vanligvis kommer i flytende form. Disse shotene er designet for å gi en kraftig dose energi, fokus og prestasjonsfremmende stoffer på kort tid, noe som gjør dem praktiske for de som foretrekker rask og enkel inntak. Ingrediensene kan variere, men mange inneholder ofte koffein, aminosyrer og andre stimulerende stoffer. PWO shots er spesielt egnet for de som søker en rask og smidig løsning for å forbedre treningen uten å måtte innta større mengder væske eller pulver.

PWO uten koffein

PWO uten koffein er et pre-workout-tilskudd som er designet for å gi økt energi og fokus uten å inneholde koffein. Disse tilskuddene er ideelle for de som er følsomme for koffein, trener sent på dagen eller rett og slett foretrekker å unngå stimulerende stoffer. Selv om det ikke inneholder koffein, inneholder de vanligvis andre prestasjonsfremmende ingredienser som beta-alanin, kreatin og aminosyrer for å støtte treningseffektiviteten. Å velge en PWO uten koffein gir fortsatt muligheten til å oppleve økt pumpe, fokus og utholdenhet under treningen uten de potensielle effektene av koffein.

Hvilken PWO er best?

Å velge den beste pre-workout (PWO) varierer avhengig av individuelle preferanser, mål og kroppens reaksjon på forskjellige ingredienser. Det er mange PWO-produkter på markedet, og det som fungerer best for en person, er kanskje ikke like effektivt for en annen. Når du leter etter den beste PWO for deg, vurder treningsmålene dine, toleransen for stimulanter som koffein, og om du har noen spesifikke kostrestriksjoner eller helsebehov. Les grundig gjennom produktbeskrivelser og anmeldelser for å få en forståelse av ingrediensene og hvordan andre individer har reagert på produktet. Husk å starte med en lavere dose for å evaluere toleransen din og gradvis tilpasse deg etter behov.

Vil du finne mer inspirasjon til kosthold og trening? Sjekk ut noen av våre artikler nedenfor:

Den store kreatin-guiden

CrossFit – 6 øvelser

7 Brystøvelser for brystmusklene dine

Gratis frakt
fra 499 NOK
Sikker levering
2-5 dagers leveringstid
Enestående
Basert på 1040 Anmeldelse
Bekreftet
Ryddig hjemmeside og info

Ryddig hjemmeside og info. Ingen overselling. Rask levering, solid emballert

Bekreftet
Billig og bra innhold i drikke

Billig og bra innhold i drikke

Bekreftet
Rask å presis leveranse

Rask å presis leveranse

Bekreftet
Tusen takk for god kommunikasjon og et…

Tusen takk for god kommunikasjon og et flott produkt.

Bekreftet
Rask, gunstig, bra sending

Rask sending, kjapt levert! Gode priser FOR TIDEN😎, bra produkter. Greit pakk-ingen skader. Tusen hjertelig takk 🤗🤠

Bekreftet
Ryddig og grei nettbutikk med gode…

Ryddig og grei nettbutikk med gode priser. Er faste kunder på bcaa-drikkene deres :) Rask og løsningsorientert kundeservice.

Bekreftet
Fikk feil produkter i posten

Fikk feil produkter i posten, men dere sendte nye med en gang uten noe tull. Det er bra.

Bekreftet
Kjapt og effektivt

Positiv opplevelse! Rask og enkel handel, og rask forsendelse.

Bekreftet
rask og effektiv levering

Varene kom kjapt og effektiv

Bekreftet
Glimrende

Glimrende nettbutikk

Bekreftet
Rask levering

Rask levering, grei nettside, ikkno tull

Bekreftet
Meget fornøyd😊

God service og kjap levering🙌🏼

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde?