Gratis frakt fra 100 NOK
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 
Hjem / Blogg /

Kokosolje – Den ultimate guiden

Spørsmålet om kokosoljens påvirkning på kroppene våre er et gjentakende samtaleemne med delte meninger og tanker. Spørsmålene er mange og baseres ofte på hva kokosolje egentlig bringer med seg av helsemessige fordeler. Her gir vi deg svarene!

Kokosoljefakta:

Hva er kokosolje?

Kokosolje er en vegetabilsk olje som utvinnes fra kokosnøtter.

Hva inneholder kokosolje?

Kokosolje består av sunne fettsyrer, hvor størstedelen består av MCT med ekstra høye nivåer av laurinsyre.

Bruksområde

Bredt bruksområde, men brukes hovedsakelig som et sunnere alternativ til vanlig matfett eller ingrediens i sunnere godbiter, måltider og desserter. Brukes også med positive helseeffekter på blant annet hud og hår.

Smeltepunkt

Ca. 25°C.

Hva er kokosolje bra for?

Det vanligste spørsmålet er uten tvil: Hva er kokosolje bra for? Punkt for punkt lister vi helsemessige fordeler med kokosolje som bekrefter hvorfor det er bra for oss og i hvilket formål man kan bruke kokosolje.

MCT-fett

Kokosolje er rik på en spesiell type fett som kalles MCT, Medium Chain Triglycerides, eller middels lange fettsyrer. Disse fettene omsettes direkte via leveren uten spaltning ved hjelp av gallsalter og har spesielle egenskaper som vi løfter frem i denne artikkelen. På grunn av de positive helseeffektene har MCT-olje lenge blitt brukt som en lett tilgjengelig fettkilde i sondeernæringsløsninger.

Aktiverer brunt fett

Brunt fett er en type fettdepot i kroppen som, i motsetning til vanlig, hvitt fett, er metabolsk aktivt. Det betyr at brunt fett har en aktiv forbrenning som forbruker energi og avgir varme, hvor vanlig hvitt fett er mye mer av en passiv energidepot. Brunt fett finnes rundt viktige indre organer og beskytter disse mot nedkjøling, noe som først ble oppdaget hos fridykkende perlefiskere. Dykkerne hadde vel utviklet brunt fett, noe som beskyttet dem mot lange tider i kaldt vann. En kinesisk dyrestudie fra februar 2015 har vist at MCT-fett i kosten stimulerer det brune fettet til aktivitet, noe som fører til økt energiforbruk og potensiell vektnedgang (Biomedical and Environmental Sciences).

Effektiv for vektnedgang og økt fettforbrenning

En litteraturstudie fra 2010 viste at tidligere forskning ikke støttet at MCT-fett skulle ha noen direkte effekt på prestasjonsevnen hos idrettsutøvere. Derimot slo man fast at det finnes gode belegg for at MCT-fett hjelper til med vektnedgang på flere måter. Dels øker det energiforbruket, trolig ved å stimulere det brune fettets aktivitet, men MCT i kosten fører også til både økt fettoxidasjon og redusert matinntak (International Journal of Food Sciences and Nutrition). Foruten sin gunstige effekt på energiforbruket synes fettet fra kokosolje også å ha appetittdempende effekter.

Noen preliminære og svært interessante forskningsresultater tyder også på at MCT-fett kan øke termogenesen og fettforbrenningen over døgnet. I en studie ga en dose med 15-30 gram MCT-fett opphav til en forbrenningsøkning på fem prosent, noe som i det aktuelle tilfellet handlet om rundt 120 kcal ekstra per døgn.

Antimikrobiell

Laurinsyre, som utgjør omtrent halvparten av fettet i kokosolje, har flere helsefremmende egenskaper. Ved sin omsetning gir det opphav til stoffet monolaurin, som synes å ha antimikrobielle effekter, noe som styrker kroppens beskyttelse mot virus- og bakterieangrep. Monolaurin er giftig for de sykdomsfremkallende bakteriene Staphylococcus aureus, for mikrosoppen Candida, og rapporteres også å kunne drepe virus.

Gunstig for hjernens helse

At inntak av MCT-fett gir opphav til rask frigjøring av ketoner, noe som igjen kan ha gunstig effekt på hjernens helse og funksjon, er noe som studeres intensivt. Det forekommer blant annet studier på barn med behandlingsresistent epilepsi og pasienter med Alzheimers sykdom. Ketogen diett kan i noen tilfeller hjelpe ved disse tilstandene. Kanskje kan også tilskudd av MCT-fett være gunstig for den friske hjernen?

Beskytter mot stressrelatert helseproblemer

En annen studie, fra Experimental and Therapeutic Medicine, i januar 2015 viser at kokosolje beskytter mot skader på hjernen som oppstår som følge av stress. Det viste seg at inntak av kokosolje beskytter mot negative effekter som stress medfører. Dette handlet blant annet om antioksidantnivået i hjernen, binyrenes vekt og nivået av signalstoffet 5-HTP i hjernen. Ved behandling med kokosolje ble det vist bedre blodfettprofiler og altså lengre tid til et stressindusert hjerteinfarkt (Experimental and Therapeutic Medicine).

Vil du finne mer inspirasjon til kosthold og trening? Sjekk ut noen av våre artikler nedenfor:

Shoulder press – Teknikk og tips

Hammer curls – Teknikk og tips

Bulgarian Split Squat – Teknikk og tips

Gratis frakt
fra 100 NOK
Sikker levering
2-5 dagers leveringstid
Enestående
Basert på 1072 Anmeldelse
Bekreftet
Rask og enkel levering

Rask og enkel levering. Fornøyd med mine produkter.

Bekreftet
Veldig bra butikk med et spennende…

Veldig bra butikk med et spennende utvalg God betalingsløsning

Bekreftet
Meget god Oppplevelse

Godt utvalg. Gode beskrivelser av Varer. Gode priser, og kjapp levering. Meget fornøyd med MM sports i sin helhet.

Bekreftet
Raske og pålitelige

Raske og pålitelige - samt veldig bra merker.

Bekreftet
Rask levering og fornøyd med produktet…

Rask levering og fornøyd med produktet (BODY SCIENCE- 2st Whey 100% Naturell), god smak.

Bekreftet
Gode priser

Gode priser, enkel bestilling, og varene blir sendt fort. Alt i alt en god kjøpsopplevelse

Bekreftet
Enkel og grei levering.

Enkel og grei levering.

Bekreftet
Har kjøpt en del treningstøy og str…

Har kjøpt en del treningstøy og str stemmer overens og det er behagelige produkter, så er storfornøyd.

Bekreftet
Rask levering og Godt utvalg

Rask levering og Godt utvalg

Bekreftet
God kvalitet

Veldig fornøyd med kjøpet mitt.

Bekreftet
Veldig fornøyd

Rask levering og nydelig proteinpulver. Bestillt mange ganger og alltid vært fornøyd

Bekreftet
Synd at returer koster så mye visst man…

Synd at returer koster så mye visst man tar feil størrelse, elllers meget fornøyd!

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde?