Hjem / Blogg /

Veien til en vellykket målsetting

Det er lettere sagt enn gjort å sette opp nye mål for treningen. Hvordan lykkes man egentlig? Her får du noen av våre beste tips for at du skal nå nettopp dine treningsmål.

Noen ganger trenger vi en ny start og ny motivasjon i form av nye målsettinger og forsetter. Men turene til treningsstudioet ender ikke alltid med triumfer. Mange mister tenningen når suksessen ikke kommer fullt så fort og lett som man hadde håpet. Dette er våre beste tips for ikke bare å sette opp et mål, men også for å beholde motivasjonen og lykkes med å nå det.

1. Sikt smalt

Misnøye med egen kropp og et ønske om forbedringer pleier å være en blanding av idealer. Mer muskler, mindre fett, bedre kondisjon, litt finere på stranden, bedre bevegelighet, bøte på noen gamle skader, lære seg en ny sport… Listen kan fort bli lang, men for å lykkes med målsettinger bør siktet være smalt innstilt. Forsøk ikke å oppnå alt på en gang. En samrøre av uendelig mange forskjellige målsettinger skaper en umulig lang reise mot resultater som synes og merkes.

Begrens derfor fokuset til ett enkelt område. Vent med de andre, og husk at suksess avler suksess. En vellykket satsing på styrke kommer til å gjøre at den neste målsettingen om å redusere underhudsfettet føles realistisk. Og så videre. Sikt smalt, konsentrer ressursene og øk sjansen for å lykkes.

To personer trener styrke på treningssenteret

2. Finn progresjon

Den sterkeste motivasjonen kommer ikke fra tanker om hva vi bør eller må gjøre. Den kommer heller ikke fra misnøye med oss selv. Den kommer fra progresjon, utvikling og følelsen av å få lønn for strevet. Å slepe seg til treningsstudioet uten at noe ser ut til å skje, fører snart til håpløshet og sviktende viljestyrke. Hvorfor slite seg ut når det ikke hjelper?

Nok en gang er det smalt fokus som gjelder, og det er ingen skam å ta sine sterke sider til hjelp. Er du sterk, men skulle ønske du veide mindre? Pump jern og styrk selvfølelsen først, og gå deretter bort til den mindre morsomme kardiomaskinen. Få belønninger i form av utvikling. Veksle ikke planløst mellom treningsformer og programmer. Finn frem til dine øvelser, din kostholdsplan eller din nye sport, og hold fast ved det til resultatene begynner å komme.

3. Jobb målbart

Mange treningsforsetter er abstrakt formulert. For eksempel «jeg skal forsøke å sykle til jobben oftere» eller «jeg skal gjøre et forsøk på å gå litt ned i vekt». Det er ikke mulig å nå slike mål, ettersom de ikke spesifiserer hva de faktisk innebærer. Dermed er det heller ikke mulig å se noen progresjon. Motivasjonsdrepende.

Tallfest i stedet målet. Hvor mange kilo skal du gå ned, eller opp? Hvor mange dager i uken skal du sykle til jobben? Hvilken tid skal du klare å løpe en halv mil på? Med målbare mål kan du se fremgangen, noe som er en spore til videre innsats.

Et beskjedent mål som oppnås, er alltid en større seier enn fantastiske drømmer som aldri blir virkelighet. Begynn i det små og ta det derfra. Også en person som vil gå ned 20 kilo, må først gå ned tre kilo før resten kan angripes. Så sett målet til tre kilo og unn deg å være stolt når du når målet.

Silhuett av suksess i solnedgangen

4. Sjokkbehandling eller tilpasning?

En populær, men tvilsom metode er å forsøke å omskape seg med en megaspurt, med de nye treningsforsettene fortsatt ringende i ørene. Fra null til hundre, nå skal dere se. Men kroppen tilpasser seg langsomt. En krasjdiett eller et uhyrlig treningsprogram kommer til å slite deg ut lenge før kroppen aksepterer sin nye brutale livsstil.

Treningsøktene blir en kamp mot dine egne instinkter og det ubevisste ønsket om å sette ned tempoet. Risikoen øker for å falle tilbake til gamle vaner når den kortvarige innsprøytningen av energi og motivasjon tar slutt.

Omskoler kroppen gradvis i stedet. Hvis målet er å trene fem dager i uken, kan du begynne med to dagers trening i to uker, gå videre til tre dagers trening i tre uker og så videre. Kropp, sjel og psyke venner seg til ditt nye liv som en person som trener regelmessig. Og treningen blir morsommere og mindre tvangspreget. Det er ikke galt å provosere sin egen utålmodighet, å lokke frem følelsen av at du har mer å gi, men må vente noen uker før du tar det neste steget opp. Da skjer hvert steg med en ny rus av ny motivasjon.

To jenter feirer suksess på treningssenteret

5. Unngå feiling

Innenfor styrketrening snakkes det mye om å feile, altså å mislykkes. Det betyr ganske enkelt å prøve seg på en øvelse uten å få den til. Feiling hylles ofte som et bevis på utmattelse, et nødvendig onde som bygger muskler og pusher grenser. Feiling er det eneste som beviser at du virkelig har gitt alt.

Men feiling innebærer som sagt å mislykkes, og det er det aller siste du ønsker å oppleve når du har nye målsettinger i tankene. Å slite seg ut på trening og presse musklene til det ytterste er vel og bra, men fullstendig utmattelse har ingen større fordeler når det gjelder resultatet. Derimot fører det lett til ubehag og grublerier om ens egne begrensninger.

Kjør hardt, men la det være igjen litt på tanken. Blodsmak, åndenød og uklart blikk har aldri inngått i et smart treningsopplegg.

6. Hysj!

Mange tror at forsettene blir lettere å holde hvis de legger et sosialt press på seg selv. Målsettinger og drømmer utbasuneres i sosiale medier for å gjøre det umulig å trekke seg. Vinn eller forsvinn; alt står på spill og ens gode navn og rykte ligger i potten. Da tør man vel ikke gi opp?

Jo da, det gjør man. Det finnes unnskyldninger for alt. Som sagt fungerer det dårlig å tvinge frem motivasjon. Jobb med positiv forsterkning og ikke trusler om å mislykkes. Du trener og spiser fordi du ønsker å lykkes, for din egen skyld. Resten av verden kan ta seg av sine egne bekymringer. Du trenger verken deres bekreftelse eller kritikk for å bli den du vil være.

Sett målene dine i hemmelighet og ensomhet. La omgivelsene få være nysgjerrige. Snart er det du som står der og er stolt over å ha nådd målet, ikke det som du nettopp lovet, men det du nettopp har lyktes med å nå.

15% Rabatt