Gratis frakt t.o.m. 3/3
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 
Payday Deals avsluttes om 1 dag og 00:30:35
Hjem / Blogg /

Markløft – Teknikk og tips

En av de mest populære og praktiske styrkeøvelsene for å utfordre styrken din og bygge muskler er markløft. Markløft er en kraftfull styrkeøvelse som involverer flere store muskelgrupper og er sentral for effektiv styrketrening. Derfor har øvelsen blitt en grunnleggende øvelse i mange treningsprogrammer og har blitt en såkalt basøvelse, siden den aktiverer flere store muskelgrupper samtidig. Markløft bygger ikke bare muskelmasse og styrke, men øker også hurtigheten og kraften din. I motsetning til andre styrkeøvelser er markløft en enkel øvelse og krever bare en vekt. Du kan utføre markløft med manualer, stang eller kettlebells.

Markløft teknikk

For å utføre markløft på en trygg og effektiv måte, er riktig teknikk avgjørende. Dette inkluderer en stabil grep- og stangplassering, opprettholdelse av en nøytral ryggposisjon gjennom hele løftet, og en kontrollert bevegelse av hofter og knær. En oppreist posisjon i avslutningssteget er viktig for å maksimere effekten av øvelsen. Å mestre markløftteknikken krever trening og tålmodighet. Det er klokt å begynne med lettere vekter og gradvis øke intensiteten når teknikken forbedres. For å opprettholde god form under utførelsen av markløft, kan en treningsbelte anbefales, men også løftestropper for å opprettholde et stabilt grep. Grepsstyrke kan være en begrensende faktor under utførelsen av markløft, så for å håndtere tyngre vekter eller flere repetisjoner, er løftestropper eller kalk et nyttig hjelpemiddel. Ved å følge de tekniske retningslinjene nedenfor kan du utføre markløft på en sikker måte og optimalisere effektiviteten som en kraftig styrketreningsøvelse.

  • Riktig posisjon: Begynn med å stå med føttene i skulderbredde, tærne pekende litt utover. Grip stangen med hendene i skulderbredde og plasser den over midten av føttene dine.
  • Nøytral ryggposisjon: Hold ryggen rett og i en nøytral posisjon gjennom hele bevegelsen. Unngå overdreven runding eller svai i ryggen.
  • Hold hodet nøytralt: Se rett frem eller litt oppover for å opprettholde en rett ryggrad og unngå unødig belastning på nakken.
  • Kneposisjon: Bøy lett på knærne og hold dem over tærne. Unngå overdreven knefleksjon for å beskytte kneleddene.
  • Hold albuene rette: Hold armene utstrakte og unngå overdreven bøyning i albuene gjennom hele løftet.
  • Løft med bena: Skyv fra gulvet med hælene og bruk benmusklene til å løfte stangen. Unngå å lene deg for langt fremover.
  • Hold stangen nær kroppen: Hold stangen så nær kroppen som mulig gjennom hele bevegelsen for å minimere belastningen på ryggen.
  • Kontrollert senkning: Senk stangen kontrollert tilbake til gulvet ved å bøye hofter og knær samtidig.

Muskler som trenes når du utfører markløft

Markløft er en helkroppsøvelse som engasjerer flere store muskelgrupper samtidig. De primære musklene som trenes under markløft inkluderer ryggmusklene, spesielt øvre og nedre del av ryggen, samt setemuskulaturen og baksiden av lårene. I tillegg aktiveres magemusklene for å stabilisere kroppen under løftet. Øvelsen krever også engasjement fra musklene i nedre del av ryggen og rundt hofteleddet for å opprettholde riktig form og stabilitet. Med sin omfattende påvirkning på ulike muskelgrupper gjør markløft det til en effektiv og allsidig øvelse for å styrke kroppen som helhet.

Forskjellige typer markløft

Selv om markløft i utgangspunktet er en enkel øvelse, som utføres ved å plassere en vekt på gulvet, løfte den opp og deretter senke den ned, finnes det flere forskjellige typer og varianter å utføre markløft på. Noen av de mest populære inkluderer standard markløft, rumensk markløft, strake markløft og sumo markløft.

Rumensk markløft

Rumensk markløft, også kalt ”RDL” (Romanian Deadlift), er en styrketreningsøvelse som legger ekstra vekt på baksiden av bena og hoftene. I motsetning til det vanlige markløftet innebærer denne varianten en delvis bøyd kneposisjon og en fremoverlent overkropp, noe som øker strekningen og aktiveringen av baksiden av lårene og setemuskelen.

Rumensk markløft forbedrer ikke bare styrken i baksiden av bena, men aktiverer også nedre del av ryggen. Ved å utføre rumensk markløft kan man forbedre holdningen, øke fleksibiliteten i hofteleddet og fremme en sterk og balansert muskulatur rundt korsryggen.

Det finnes ulike varianter av rumensk markløft, inkludert ensidige varianter og varianter med ulike håndgrep. Uansett tilpasning gir denne øvelsen en utmerket mulighet til å isolere og styrke musklene som ofte er involvert i mange dagligdagse bevegelser. Integrer rumensk markløft i treningen din for å utvikle kraft, stabilitet og fleksibilitet i nedre del av kroppen.

Strake markløft/Stive markløft

Strake markløft, også kjent som stive markløft, er en grunnleggende øvelse innen styrketrening som fokuserer på å trene hele kroppen, spesielt baksiden av lårene, setemuskelen, ryggen og kjernemuskulaturen. I motsetning til den rumenske markløftvarianten innebærer den rette versjonen en bevegelse med rette ben og en mer oppreist posisjon av overkroppen.

Denne øvelsen utvikler styrke og muskelmasse i baksiden samtidig som den engasjerer nedre og øvre deler av ryggen. Strake markløft er effektive for å forbedre holdningen, øke styrken i ryggen og skape en stabil kjernemuskulatur.

For å utføre strake markløft begynner man med stangen på gulvet og griper den med hendene i skulderbredde. Ved å bøye i hoften og knærne løfter man stangen opp langs bena med en rett rygg og utstrakte armer. Denne øvelsen krever riktig teknikk for å unngå overbelastning på ryggen. Strake markløft kan utføres med manualer, med kettlebell eller med stang, noe som gir deg muligheten til å variere utførelsen av øvelsen.

Sumo markløft

Sumo markløft er en kraftfull styrketreningsøvelse som legger ekstra vekt på innsiden av bena, hoftene og nedre del av ryggen. Denne øvelsen ligner på tradisjonelle markløft, men skiller seg ved å ha en bredere stilling med tærne pekende utover, noe som ligner den brede stillingen i sumobryting – derav navnet ”Sumo markløft”.

For å utføre Sumo markløft står du med føttene bredere enn skulderbredde og tærne pekende utover. Du bøyer deg i hoften og knærne for å gripe stangen, og deretter løfter du den opp med en rett rygg. Denne varianten av markløft gir ekstra strekk og engasjerer musklene på en annen måte sammenlignet med tradisjonelle markløft. Sumo markløft er spesielt effektive for å nå innsiden av bena og styrke hoftemuskulaturen.

Ved å inkludere og variere mellom ulike typer markløft over tid kan du bygge styrke i ulike deler av bevegelsen og utfordre ulike muskelgrupper. Det er også viktig å tenke på å velge hvilken type markløft du utfører basert på dine egne forutsetninger, som lengde, anatomi og bevegelighet. Dette for å få mest mulig ut av øvelsen.

Vil du finne mer inspirasjon til kosthold og trening? Sjekk ut noen av våre artikler nedenfor: 

Benkpress – Tungt, men trygt

Kasein eller myse? Dette er best!

EAA vs. BCAA – velg riktige aminosyrer

Enestående
Basert på 1019 Anmeldelse
Bekreftet
Meget fornøyd😊

God service og kjap levering🙌🏼

Bekreftet
Pakken kom raskt

Pakken kom raskt. Varene var selvfølgelig amazing. Bruker glycine daglig i te og kaffe pga glycine er med på å syntetisere collagen! Billig var dere også😃

Bekreftet
Anbefaler

Produktet holder målet👍🏻 Dette blir ikke siste handel.

Bekreftet
Enkelt å finne fram til varene på…

Enkelt å finne fram til varene på nettsida. Rask levering.

Bekreftet
Kjapt

Kjapt, enkelt og god kvalitet

Bekreftet
Dere har verdens beste proteinpulver

Dere har verdens beste proteinpulver. Body sience protein delight. Prøvde meg på et Anna merke, men måtte hastebestille fra dere igjen :)

Bekreftet
Supert protein pulver 💪

Supert protein pulver 💪

Bekreftet
Kvikk og grei levering.

Kvikk og grei levering.

Bekreftet
Raskt levert og produktet er veldig bra

Raskt levert og produktet er veldig bra

Bekreftet
Fornøyd

Ikke noe spesielt å merke seg.

Bekreftet
Bra!

Varene kom raskt og fremstår slim som beskrevet på siden.

Bekreftet
Bra kvalitet og rask levering 🌞🙏

Bra kvalitet og rask levering 🌞🙏

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde?